Hårdare straff för kvinnomisshandel

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör krafttag mot mäns våld mot kvinnor till en profilfråga. Han vill bland annat se strängare straff för kvinnomisshandlare.

Reinfeldt ägnade hela sitt jultal på Skansen åt våld i nära relationer. Han förmedlade berättelser om misshandlade kvinnor från sina besök hos bland annat kvinnojourer och samtal på tu man hand med slagna kvinnor.

– Det är viktigt att hela samhället engagerar sig. Detta är en stor frihetsfråga och därför en viktig fråga för Moderaterna, sade han.

Reinfeldt aviserade skärpta straff för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning. Straffskalan går i dag från sex månader till sex års fängelse, men regeringen anser att för många domar hamnar i nedre delen av skalan.

Reinfeldt utlovade också mer pengar till kvinnojourerna och särskilda kontaktpersoner hos polisen i hela landet. Det blir också mer pengar till Nationellt centrum för kvinnofrid. Justitieminister Beatrice Ask ska kalla till sig alla berörda myndigheter för att få till en bättre samordning.

Dessutom ska en ny kartläggning av hur stort samhällsproblemet är göras.

– Ju bättre vi har blivit på att göra något åt detta ju mer hittar vi. Det visar att det är ett utbrett samhällsproblem som varit mycket i det fördolda, säger han.

Reinfeldt hänvisade till att 27.300 anmälningar gjordes om våld mot kvinnor förra året och att i hälften av dem hade kvinnan en relation till mannen. Han nämnde Röda Korsets uppgift om att 100.000—190.000 barn bevittnar våld i hemmet.

Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, välkomnar initiativet men säger samtidigt att moderaterna har röstat nej till S-förslag om straffskärpning för våldtäkt, utvidgad sexköpslag och bättre möjligheter för våldsutsatta kvinnor att portförbjuda sina tidigare män från en gemensam bostad.

Tagen från DN.se

Allmänt | | Kommentera |
Upp